wtorek, 27 września 2011

SPAGHETTI BOLOGNESE

(porcja na 4 osoby)
  • 0,5 kilo mięsa mielonego z indyka
  • opakowanie makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
  • 2 średnie cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: Vegeta, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, duuużo bazylii
Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy ją na łyżce oliwy podlewając od czasu do czasu wodą. Gdy się już zarumieni, wrzucamy zmielone mięso indycze, dodajemy odrobinę wody i dusimy. W międzyczasie przyprawiamy Vegetą, pieprzem, pieprzem ziołowym, czosnkiem i bazylią. Kiedy już mięso będzie uduszone, dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy. Jeśli mięso będzie zbyt suche, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy. Na końcu sprawdzamy, czy nie jest zbyt mało którejś z przypraw. Pod koniec robienia sosu, zagotowujemy w dużym garnku wodę (z solą) i gotujemy makaron spaghetti, aż będzie al dente. Odcedzamy, lecz nie przelewamy wodą (gdyż traci cenne składniki).

2 komentarze:

  1. pożyczyli sobie twoje zdjęcie bez linkowania to kradzież https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152037155678177&set=a.410511718176.175506.311667198176&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń