czwartek, 28 kwietnia 2011

PIERŚ DROBIOWA NADZIEWANA SZPINAKIEM


  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 kostki szpinaku
  • jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, Vegeta, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, czosnek granulowany

Z piersi kurczaka usuwamy wszelki tłuszczyk i rozbijamy je dość cienko. Następnie przyprawiamy z obu stron i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby mięso przeszło smakiem przypraw. Na patelni teflonowej przysmażamy rozgnieciony bądź poszatkowany czosnek (bez użycia tłuszczu). Do tego dorzucamy zamrożony szpinak, podlewamy trochę wodą i czekamy aż się rozmrozi, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą w razie potrzeby. Kiedy szpinak zacznie się gotować, dosypać Vegety i wbić jajko. Należy cały czas mieszać, żeby jajko się dobrze rozprowadziło. Poczekać, aż się zetnie i ściągnąć z ognia. Jak szpinak trochę przestygnie, nałożyć cienką warstwę (kilka mm) szpinaku na rozbite piersi z kurczaka (uprzednio położone na kawałkach folii aluminiowej) i zawinąć w ruloniki. Całość zawinąć szczelnie w folii. Piec ok. 0,5 godzinki w piekarniku w 170st. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz