środa, 8 czerwca 2011

PULPETY W SOSIE KOPERKOWO-PIECZARKOWYM

  • 1 kg mięsa mielonego (indyczego lub drobiowego)
  • 5-6 łyżek otrębów owsianych
  • 2 jajka
  • przyprawy: Vegeta, pieprz ziołowy, czosnek
  • oliwa z oliwek
Sos:
  • 50 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • 0,5 kubka jogurtu
  • mąka kukurydziana
  • kostka rosołowa
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek
Mięso mielone mieszamy z jajkami, otrębami i doprawiamy do smaku. Mięso ma być na tyle zbite, żeby można było uformować kotleciki (jeżeli jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej otrębów). Formujemy malutkie kuleczki i smażymy na patelni teflonowej na niedużej ilości oliwy. Przekładamy do woka lub dużej patelni (garnka). W międzyczasie pieczarki i cebulę szatkujemy drobniutko i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dusimy tak długo, aż odparuje woda. Delikatnie solimy. Pulpety zalewamy wodą (tak, by pulpeciki ledwo wystawały ponad nią) i zagotowujemy, a następnie dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy do smaku. Dodajemy przesmażone pieczarki i cebulę i poszatkowany drobniutko koperek. Wszystko dusimy przez ok. 10-15 minut. Na koniec, w osobnej miseczce lub szklance, mieszamy jogurt z niewielką ilością sosu spod mięsa, po czym wlewamy go z powrotem i gotujemy jeszcze ok.10 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz