- 1 kg mięsa mielonego (indyczego lub drobiowego)
- 5-6 łyżek otrębów owsianych
- 2 jajka
- przyprawy: Vegeta, pieprz ziołowy, czosnek
- oliwa z oliwek
Sos:
- 50 dkg pieczarek
- 2 cebule
- pęczek koperku
- 0,5 kubka jogurtu
- mąka kukurydziana
- kostka rosołowa
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek
Mięso mielone mieszamy z jajkami, otrębami i doprawiamy do smaku. Mięso ma być na tyle zbite, żeby można było uformować kotleciki (jeżeli jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej otrębów). Formujemy malutkie kuleczki i smażymy na patelni teflonowej na niedużej ilości oliwy. Przekładamy do woka lub dużej patelni (garnka). W międzyczasie pieczarki i cebulę szatkujemy drobniutko i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dusimy tak długo, aż odparuje woda. Delikatnie solimy. Pulpety zalewamy wodą (tak, by pulpeciki ledwo wystawały ponad nią) i zagotowujemy, a następnie dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy do smaku. Dodajemy przesmażone pieczarki i cebulę i poszatkowany drobniutko koperek. Wszystko dusimy przez ok. 10-15 minut. Na koniec, w osobnej miseczce lub szklance, mieszamy jogurt z niewielką ilością sosu spod mięsa, po czym wlewamy go z powrotem i gotujemy jeszcze ok.10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz