- 2 piersi z kurczaka
- 20 dkg pieczarek
- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- duża cebula
- pęczek koperku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 10%
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- kostka bulionowa
- przyprawy: Vegeta, pieprz, czosnek granulowany
Kurczaka pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w drobne plasterki. Włożyć wszystko do garnka i zalać wodą tak, aby było jej niewiele ponad składniki. Dorzucić kostkę bulionową, dodać trochę Vegety i gotować do miękkości warzyw. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać pokrojone pieczarki, poszatkowany koperek i dusić przez ok. 10 minut. Zmieszać kurczaka z warzywami wraz z cebulą z pieczarkami. W osobnej miseczce wymieszać jogurt/śmietanę z mąką i zatrzepać z wywarem. Gotować na wolnym ogniu przez jeszcze ok. 5 minut. Można podawać z ryżem (ja podaję z ugotowanym kalafiorem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz