Gołąbki:
- 1 kg piersi z kurczaka lub indyka (dobre jest połączenie z mięsem z udek)
- 2 torebki ryżu
- główka kapusty pekińskiej
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany
Sos:
- kostka rosołowa
- puszka pomidorów bez skóry
- przyprawy: Vegeta, pieprz, papryka słodka, bazylia
Mięso z kurczaka mielimy. Ryż wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 10 minut, żeby był lekko twardawy. Następnie mieszamy mięso z ryżem i doprawiamy do smaku. Z kapusty odcinamy dolną część, tak aby było jak najmniej twardych części. Liście myjemy i rozkładamy na płasko. Następnie wykładamy farsz na liście i zawijamy. Na sam dół brytfanny lub naczynia żaroodpornego kładziemy liście, których nie wykorzystaliśmy, a które później możemy zjeść. Gołąbki układamy ciasno jeden obok drugiego. W garnuszku rozpuszczamy kostkę rosołową w wodzie i zalewamy gołąbki, żeby się nie wysuszyły w trakcie pieczenia. Trzymamy w rozgrzanym do 180st. piekarniku przez ok. 1,5 godziny.
Do zrobienia sosu rozpuszczamy kostkę rosołową w wodzie, a następnie dodajemy przetarte lub mocno rozgniecione pomidory. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i bazylią. Gotujemy chwilkę na małym ogniu i odstawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz