niedziela, 18 grudnia 2011

PIECZEŃ Z MIĘSA MIELONEGO

  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka 
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 150g pieczarek
  • 2 cebule
  • otręby owsiane
  • 0,5l bulionu
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka czerwona, majeranek
3/4 szklanki otrębów zalewamy szklanką bulionu. Cebule i pieczarki siekamy bardzo drobniutko i podsmażamy na 0,5 łyżki oliwy. Następnie podsmażany oczyszczoną z tłuszczu wątróbkę. Wszystkie produkty mielimy lub siekamy blenderem na bardzo drobno. Łączymy to z mięsem mielonym, jajkami i namoczonymi otrębami. Doprawiamy do smaku. Formujemy z tego 'wałki' i obtaczamy w reszcie otrębów (suchych). Pieczemy w 180st przez ok. 80min. (przez ok. 40min pod przykryciem, później bez.) Co jakiś czas należy mięso polewać bulionem, żeby zbytnio nie wyschły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz