czwartek, 28 kwietnia 2011

ZAPIEKANKA WARZYWNO-DROBIOWA

  • 15 pieczarek
  • 1 brokuł
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 – 3 jajka
  • 0,5 kg mrożonych warzyw na patelnię (najlepsza mieszanka: marchew, cukinia, ziemniak, fasolka, kukurydza)
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki mleka
  • przyprawy: sól, Vegeta, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka

Cebulę pokroić na drobno i poddusić w niewielkiej ilości wody z Vegetą. Gdy będzie już pół miękka, dodajemy pokrojone na grubo pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Dusimy do miękkości. Brokuł rozdrabniamy na pojedyncze „kwiatki” i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i przyprawiamy, a następnie dusimy w odrobinie wody. Warzywa mrożone wrzucamy do garnka lub na dużą patelnię, podlewamy wodą i czekamy, aż się rozmrożą. Następnie doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym. Wszystkie przygotowane składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu. W miseczce należy rozbełtać jajka z mlekiem, doprawić do smaku i wylać do naczynia na całej powierzchni. Na górę kładziemy pokrojone plasterki pomidory. Dla nie będących na diecie – można posypać starty ser żółty. Piec w 180st przez ok. 0,5 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz