- 300g mięsa mielonego indyczego
- 200g pieczarek
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki otrąb owsianych
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: Vegeta, pieprz ziołowy, papryka słodka
- 6-7 liści kapusty (najlepiej pekińskiej)
Sos:
- 2 pomidory (całe) z puszki
- 3 łyżki bulionu
- bazylia, Vegeta, czosnek granulowany
Cebule siekamy na drobno i dusimy na wodzie, aż się zeszkli. Dodajemy do niej starte na dużych oczkach pieczarki i wszystko razem dusimy, aż odparuje woda. Marchew ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Tak samo robimy z pieczarkami z cebulą. Wbijamy jajko
i wsypujemy otręby. Dodajemy przeciśnięty czosnek, Vegetę, pieprz ziołowy i paprykę słodką. Liście z kapusty blanszujemy, a następnie układamy je obok siebie w taki sposób, żeby lekko na siebie zachodziły. Mięsną masę rozsmarowujemy na liściach, a później zwijamy je w rulon. Taką roladkę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, podlewamy przygotowanym bulionem (najszybciej kostka mięsna rozpuszczona we wrzątku). Pieczemy w piekarniku
ok. 50 min - 1h, pamiętając o ciągłym podlewaniu, żeby nam się rolada nie przypaliła od spodu.
i wsypujemy otręby. Dodajemy przeciśnięty czosnek, Vegetę, pieprz ziołowy i paprykę słodką. Liście z kapusty blanszujemy, a następnie układamy je obok siebie w taki sposób, żeby lekko na siebie zachodziły. Mięsną masę rozsmarowujemy na liściach, a później zwijamy je w rulon. Taką roladkę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, podlewamy przygotowanym bulionem (najszybciej kostka mięsna rozpuszczona we wrzątku). Pieczemy w piekarniku
ok. 50 min - 1h, pamiętając o ciągłym podlewaniu, żeby nam się rolada nie przypaliła od spodu.
Pomidory z puszki rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy do nich 3 łyżki bulionu
i przyprawiamy do smaku. Podgrzewamy sos na ogniu, doprowadzając PRAWIE do wrzenia.
i przyprawiamy do smaku. Podgrzewamy sos na ogniu, doprowadzając PRAWIE do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz