poniedziałek, 6 lutego 2012

PULPETY Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I PIECZARKAMI

  • 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 200g pieczarek
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek otrąb owsianych
  • kilka ząbków czosnku
  • Vegeta, pieprz ziołowy
Kapustę pekińską siekamy na drobno, marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę siekamy i podduszamy ją na małej ilości wody aż do zeszklenia. Następnie dodajemy do niej posiekane drobno pieczarki i dusimy tak długo, aż odparuje woda. Pieczarki z cebulą, startą marchewkę, posiekaną kapustę dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajka i dodajemy otręby. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli będzie za rzadkie, należy dodać jeszcze otrębów. Formujemy pulpety i gotujemy je na parze przez ok. 30-40 min. (opcjonalnie dusimy w głębokiej patelni w bulionie). 

Świetnie smakują z grillowanymi warzywami (papryka, cebula, cukinia i opcjonalnie pieczarki - dla mnie obowiązkowe ;P).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz