- 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- 2 jajka
- 5-6 łyżek otrąb owsianych
- kilka ząbków czosnku
- Vegeta, pieprz ziołowy
Kapustę pekińską siekamy na drobno, marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę siekamy i podduszamy ją na małej ilości wody aż do zeszklenia. Następnie dodajemy do niej posiekane drobno pieczarki i dusimy tak długo, aż odparuje woda. Pieczarki z cebulą, startą marchewkę, posiekaną kapustę dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajka i dodajemy otręby. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli będzie za rzadkie, należy dodać jeszcze otrębów. Formujemy pulpety i gotujemy je na parze przez ok. 30-40 min. (opcjonalnie dusimy w głębokiej patelni w bulionie).
Świetnie smakują z grillowanymi warzywami (papryka, cebula, cukinia i opcjonalnie pieczarki - dla mnie obowiązkowe ;P).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz