- cały kurczak (ok.2kg)
- 90dkg wątróbki drobiowej
- 2 duże cebule
- 8 łyżek stołowych otrębów owsianych
- ¾ szklanki mleka
- 2 garści suszonych grzybów (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, Vegeta, czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek
Kurczaka gotujemy z 2 kostkami rosołowymi, dopóki mięso nie zacznie z łatwością odchodzić od kości. Można też dorzucić włoszczyznę i później zrobić sobie zupkę J. Grzyby moczymy, gotujemy je do miękkości w niewielkiej ilości soli. Otręby owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy. Cebulę kroimy na drobno i dusimy na wodzie z dodatkiem Vegety i odrobiną czosnku. Kiedy cebula będzie już miękkawa, dodajemy wątróbkę i dusimy ją do miękkości. Należy pamiętać o podlewaniu wodą w razie potrzeby. Kurczaka obrać z kości, a następnie wszystkie składniki przemielić dwukrotnie maszynką do mięsa. Doprawić do smaku. Masa ma mieć konsystencję gęstszą niż śmietana. Wlewamy masę do dwóch keksówek i zakrywamy folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz. Pieczemy w 180st przez około 1,5 godziny. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze do 0,5 godziny. Patyczkiem do szaszłyka sprawdzamy, czy jest już w środku gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz