czwartek, 28 kwietnia 2011

PASZTET DROBIOWY

  • cały kurczak (ok.2kg)
  • 90dkg wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 8 łyżek stołowych otrębów owsianych
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 garści suszonych grzybów  (opcjonalnie)
  •   przyprawy: sól, pieprz ziołowy, Vegeta, czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek

Kurczaka gotujemy z 2 kostkami rosołowymi, dopóki mięso nie zacznie z łatwością odchodzić od kości. Można też dorzucić włoszczyznę i później zrobić sobie zupkę J. Grzyby moczymy, gotujemy je do miękkości w niewielkiej ilości soli. Otręby owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy. Cebulę kroimy na drobno i dusimy na wodzie z dodatkiem Vegety i odrobiną czosnku. Kiedy cebula będzie już miękkawa, dodajemy wątróbkę i dusimy ją do miękkości. Należy pamiętać o podlewaniu wodą w razie potrzeby. Kurczaka obrać z kości, a następnie wszystkie składniki przemielić dwukrotnie maszynką do mięsa. Doprawić do smaku. Masa ma mieć konsystencję gęstszą niż śmietana. Wlewamy masę do dwóch keksówek i zakrywamy folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz. Pieczemy w 180st przez około 1,5 godziny. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze do 0,5 godziny. Patyczkiem do szaszłyka sprawdzamy, czy jest już w środku gotowe.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz