piątek, 20 maja 2011

FASZEROWANA CUKINIA

  • 2 duże cukinie
  • 2 cebule
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub indyka
  • 25dkg pieczarek
  • ser żółty odtłuszczony
  • (opcjonalnie) pomidor
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, Vegeta
Cukinie wydrążamy usuwając gniazdo nasienne. Delikatnie sypiemy Vegetę na cukinię. Mięso mielimy i doprawiamy do smaku. Cebulę szatkujemy drobniutko i podsmażamy. Zanim cebula nam się zeszkli, dorzucamy posiekane drobno pieczarki. Wszystko "podsmażamy" na niewielkiej ilości wody i czekamy, aż woda odparuje. Mięso mieszamy z cebulą i pieczarkami i wykładamy je na wydrążoną cukinię. Na górę kładziemy plasterki pomidora (opcjonalnie) i plasterki sera. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika i pieczemy ok. 30 min., sprawdzając czy cukinia jest już półmiękka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz