środa, 14 grudnia 2011

KURCZAK FASZEROWANY WĄTRÓBKĄ Z PIECZARKAMI

  • kurczak (średniej wielkości)
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 100g pieczarek
  • cebula
  • łyżka posiekanej pietruszki - suszonej bądź świeżej (można więcej, jak ktoś lubi)
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka czerwona
Kurczaka dokładnie myjemy (w szczególności od środka) i usuwamy widoczne tłuszczyki :) Nacieramy go solą, pieprzem i czosnkiem (może być granulowany). Przyprawiamy go również od środka. Odstawiamy go na kilka godzin do lodówki. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Cebulę przysmażamy na patelni na odrobinie wody, po czym dodajemy pieczarki. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy. Następnie dodajemy posiekaną na drobno wątróbkę, otręby oraz pietruszkę. Jajko ubijamy, a następnie dodajemy do reszty składników. Doprawiamy do smaku. (ja do siekania wszystkich składników używam robota kuchennego). 
Gotowy farsz wkładamy do kurczaka, po czym go zaszywamy. Związujemy również ze sobą podudzia i skrzydełka.  Pieczemy w piekarniku (lub w kombiwarze halogenowym - polecam wszystkim) przez ok. 1,5 godziny w 180st. Od czasu do czasu skrapiamy go wodą ze spryskiwacza do kwiatów lub po prostu delikatnie polewamy. 

 Z taką umiejętnością szycia mogłabym na chirurgii zszywać pacjentów :)))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz